Over de hoofdtrainer

De trainingen van  ZA-ZEN worden gegeven door Max Sluiman.

Max Sluiman aan woord:

Max Sluiman

Ik ben geboren in 1971 in Groningen. Zolang ik me kan herinneren ben ik geïnteresseerd in en gefascineerd door krijgskunst en krijgsgeschiedenis, maar ook in mensen en kunst. Je zou kunnen zeggen dat het krijgerschap voor mij een roeping is. Natuurlijk heb ik als kind aan judo gedaan en ju – jutsu. Een carrière als beroepsofficier in het leger leek voor de hand te liggen. Hoewel ik als dienstplichtig onderofficier een leerzame en leuke tijd heb gehad, besefte ik toch dat mijn ideeën en die van defensie niet op een lijn lagen. Ondertussen ontwikkelde ik mij verder in de Japanse krijgskunst.

Hoe geef je je leven dan zo’n vorm dat je in de maatschappij past en je tegelijkertijd jezelf kunt ontplooien?

Voor mij begon dat vorm te krijgen toen ik tijdens mijn psychologiestudie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), een bijbaan had als agressieregulatie- en sociale- vaardigheidstrainer voor jeugddelinquenten. Door een gebrek aan trainingsmateriaal werd het noodzakelijk dat ik zelf een training schreef. Enkele jaren daarvoor had ik shihan Van Haperen ontmoet en nam ik graag aan zijn lessen deel. Het leek mij logisch dat ik jongeren deze inzichten en vaardigheden, die ze goed zouden kunnen gebruiken, niet kon onthouden.

Toen de omstandigheden zo waren dat ik een eigen school voor krijgskunst kon, moest en mocht beginnen, viel alles op zijn plaats. Momenteel breng ik mensen Japanse Krijgskunst bij. Ik wil de civiel inzetbare kennis en vaardigheden van het slagveld, voor ieders nut en geluk, verspreiden. En ik blijf natuurlijk zelf ook nog studeren op de krijgskunst, met behulp van mijn leraren.