Politie & Hulpdiensten

Senjō Ryu Aiki-Jutsu klassen voor politie en andere hulpverleners.

Met de toename van  geweld tegen politie en andere hulpverleners wordt ook het omgaan met geweld van anderen steeds belangrijker voor deze beroepsgroepen. Ik noem met opzet “omgaan met geweld”, omdat dit een heel andere, bredere insteek heeft dan slechts zelfverdediging.

 

Zelfverdediging is belangrijk, maar het is immers niet voldoende voor hulpverleners. Zij zijn ter plaatse met een doel: hun werk. Om dat werk te kunnen doen dient er een bepaalde mate van controle over de situatie te zijn. Met name politiemensen verkeren vaak in de situatie dat ze mensen buiten gevecht willen stellen zonder grote kans dat deze mensen zwaar worden beschadigd. Weerbaarheid is al belangrijk, maar vaak niet voldoende. Bovendien is weerbaarheid een beetje in een cursus te leren, maar het werkt het beste als je het voelt. En dat vereist training.

Aiki-Jutsu was de gevechtskunst van de samurai van de Takeda clan. Met name van hun bovenklasse. Oudere in harnas gestoken heren. Voor hun was het belangrijk om de situatie te kunnen beheersen zonder te veel kracht te gebruiken. En om niet bij het eerste beste dronkenmansgevecht clanvetes door dodelijke slachtoffers uit te lokken. Het Aiki-Jutsu kenmerkt zich dan ook door het effectief gebruik van het aanvoelen van energierichtingen en deze kunnen bijdraaien tot iets ongevaarlijks of zelfs iets bruikbaars: Aiki

Anders dan Aikido, waarbij het leren van het aiki-principe het doel is,

staat in het Aiki-Jutsu het effectief kunnen gebruiken centraal.

Daarom worden naast aiki-principes ook go(harde) en ju(vloeiende) technieken aangeleerd. Er wordt aan lichaamsontwikkeling gedaan om over een gezond lichaam te kunnen beschikken. En er worden wapens gebruikt en aanval en verdediging geoefend. De lesinhoud wordt continu aangepast aan de eisen van de praktijk door de feedback van de studenten.

En de opzet is niet van een cursus maar van een regelmatig terugkerende beoefening zodat het niveau blijft stijgen. Want hulpverlener is meestal geen tijdelijke baan. Het is een roeping. Daarom moeten lichaam en geest klaar zijn om deze roeping te kunnen vervullen.

 

Meedoen?

Voor een gratis proefles kijk je links bij lestijden. Voor de Politie- en Hulpdienstenlessen dient vooraf even een e-mail gestuurd te worden naar:

info@za-zen.nl.

Leden van sommige vakbonden krijgen korting op het lesgeld! Vraag bij je bond.