De Hoofdocent

Max Sluiman is de hoofddocent van ZA-ZEN en hoofd van de stijl: Senjō Ryu Bu-Jutsu.

Max zelf zegt:

Mijn leven draait om krijgskunst omdat ik het gewoon niet kan laten.  Als kind al niet. Altijd oorlogje spelen en natuurlijk op judo en ju-jutsu. Maar ik wilde meer. Onze defensieorganisatie en ik liggen steeds maar niet op één lijn. Dan moet je volgens mij er het beste er van maken en het zelf gaan bestuderen. Dat het enorm leuk, leerzaam en gezond is, dat is dan mooi meegenomen! Daarnaast gun ik anderen graag het plezier dat ik er aan beleef en heb ik graag veel partners om mee te oefenen. Daarom studeer ik Japanse krijgskunsten en leid ik mensen op tot krijgskunstenaars.

Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in de militaire en civiele toepasbaarheid van de krijgskunst. Zowel militair historisch als in de moderne krijgskunst. Maar ook de toepasbaarheid van de krijgskunst in de reguliere samenleving interesseert me enorm. Misschien is het de combinatie van mijn militaire opleiding en mijn studie organisatiepsychologie?

Mijn levensdoel is het achterlaten van een goede budo-stijl en mensen die het beoefenen.

Mijn belangrijkste leraren zijn: Peter van Haperen, een onnavolgbare budoka.  En natuurlijk mijn tengu. Verder zijn er tal van mensen van wie ik veel heb opgestoken. Variërend van mijn instructeurs in het leger tot aan mijn Maori-vriend Darby. Tevens houden mijn kritische leerlingen me scherp.

Voor mij is budo een pad dat langzaam richting zen leidt. Of ik er ooit aan zal komen? Dat is totaal niet iets waar ik mij druk om maak!