Cursus hakama maken

We gaan  in april een workshop geven, waarin je zelf je hakama leert maken!

Een hakama is een traditioneel kledingstuk in Japan. Je zou het een broekrok kunnen noemen. Tegenwoordig hoort het bij de formele en traditionele dracht in Japan. Ook bij krijgskunstbeoefening wordt er soms een hakama gedragen. Soms uit traditie en soms uit gevechtstechnische overwegingen. Wij dragen hem met ken-jutsu en bij formele gelegenheden.

Goede hakama kunnen erg duur zijn. Hoewel het patroon vrij simpel is, laat een hakama zich slecht machinaal maken en in grote hoeveelheden maken. Het vraagt zorgvuldigheid, tijd en aandacht. Een krijger dient echter zo zelfredzaam mogelijk te zijn. En bijvoorbeeld zo weinig mogelijk afhankelijk van de industrie.

De hakama wordt al honderden (1000?) jaren gedragen en kent verschillende varianten. In het feodale tijdperk in Japan werd de status en rijkdom van de drager, net als in de kleding in Europa, aangegeven door de kwaliteit en uitbundigheid van stof van het kledingstuk. Soms waren er kleurcodes voor bepaalde functies aan een hof. Elk tijdperk kent zijn mode en de invloed op de kleur en dessins van de kleding. De verticale strepen zijn van de laatste 200 jaar. daarvoor waren bloemmotieven of afbeeldingen bij rijke mensen veel voorkomend. Net als een dure effen stof.

De effen, donker gekleurde hakama kwam vooral op in de late Tokugawa-periode onder de lagere samoerai. De toenemende armoede in deze tijd, onder deze groep, bevorderde een simpele sobere dracht. Het standaard zwart en donkerblauw is typisch van na de Tweede Wereldoorlog. De armoede aan grondstoffen, zorgde er voor dat men gebruikte wat er was. En iedereen had nog verduisteringsgordijnen liggen. Deze waren meestal zwart of donkerblauw.

 

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat jouw hakama ook zwart of donkerblauw moet zijn! Donkere kleuren vlekken wel minder gauw. (bloed etc.) Maar met moderne stoffen en een wasmachine hoeft geen enkele kleur een probleem te zijn.

Wees eens creatief!

Wat wel belangrijk is, is dat je een hakama van een sterke slijtvaste stof maakt. Een niet  kreukende stof is ook handig. Zijde kan mooi zijn, maar is in Nederland moeilijk verkrijgbaar.

 

Wat heb je nodig voor de cursus:

Onze eigen werkruimte bij de dojo.

Een naaimachine. We gaan een hakama niet met de hand maken, dat duurt veel te lang. Als je moeder niet nog één heeft liggen, koop dan niet gelijk een nieuwe! Bij inbrengwinkels kun je vaak een naaimachine uit de jaren ’50 of ’60 kopen voor rond de € 25,–. Hoewel ze minder tierelantijnen hebben dan moderne machines, zijn ze veel degelijker en beter van kwaliteit. Meer dan vooruit, achteruit en zigzag heb je niet nodig. Als je twijfelt, vraag me dan om advies. Een naaimachientje kan een leuke investering zijn. Voor reparaties van kleding etc. En misschien wil je later ook nog een kimono.

Naaimachinenaalden.

Stof. Voor een hakama heb je een stevige slijtvaste stof nodig. Als je nog nooit stof hebt gekocht om iets zelf te maken, wacht er mee tot op de cursus. Dan gaan we samen kijken hoeveel je nodig hebt en waar je op moet letten. Je hoeft mijn vroegere beginnersfouten niet meer te maken.

Garen. Die kopen we na de stof, passend bij de stof.

Stofschaar. Een zeer scherpe schaar en een investering van rond de € 10,–.

Kleermakerskrijt. Speciaal krijt om op stof te teken.

Spelden. Om de stof vast te zetten.

Patroon. Die leer ik je maken.

Geduld en een goed humeur. 

 

Ik ben benieuwd wat voor mooie creaties er zullen verschijnen!

En bedenk dat als je dit één keer hebt gedaan, dan kun je het vaker! Deze kennis kun je dan ook voor andere kledingstukken gebruiken.

 

Wie kan er mee doen?

Iedereen!

Hoe geef je je op?

Mail mij dat je je op wilt geven voor de cursus: info@za-zen.nl

Wat kost het?

€ 20,- per persoon. Maar voor leerlingen van ZA-ZEN is het gratis.

 

Kijk ondertussen maar eens naar voorbeelden uit de historie en laat je lekker maken: