Onze Europese cultuur heeft, behalve sterke punten, ook zwakten. Zeker als het aan komt op de psychologische-fysieke ontwikkeling van de mens. Voel je je asymmetrisch ontwikkeld? Of heb je het idee dat er meer in jou zit dan er uit komt? Maar wat ermee te doen?
Steeds meer mensen hebben het idee dat ze, met de algemene westerse manier van kijken naar de mens, niet het maximale uit zichzelf halen, qua geluk en prestatie. Dat is niet voor niets. Veel mensen lezen daarom boeken over zen en spiritualiteit. Wij willen verder gaan en alles uit de kast halen voor een volgende stap.
- Japanse krijgskunst. De manier van kijken van de krijger dwingt ons de dingen te zien voor wat ze zijn. Een krijger wil overleven. Een krijger wordt direct geconfronteerd met de gevolgen van zijn of haar handelen. Een krijger kan zich niet veroorloven in een fantasiewereld te leven. Een krijger wil continu leren. Een krijger wil dát doen wat werkt. Een krijger is een meester in het beste uit zichzelf te halen. Een krijger kent zijn sterke en zwakke punten. Een krijger zorgt goed voor zichzelf. Een krijger heeft daar methoden voor. Een krijger kan mentaal leren door fysiek te doen. Daarom is een krijger gelukkig en effectief.
- Wetenschappelijke psychologie. De wetenschappelijke (psychologische) kennis is de westerse wereld niet vreemd. Toch werken grote delen van onze maatschappij met, aantoonbare, valse vooronderstellingen over wat de mens is en hoe deze mens functioneert. In beleid en bestuur leven we vaak in een fantasiewereld. De centrale boodschap is hier dat het allemaal veel leuker en effectiever kan. En de krijger wil deze psychologische kennis implementeren in het dagelijkse leven.
- Zen. Onze westerse cultuur werkt vaak met “dat wat zou moeten zijn”. Zen werkt met “dat wat is”. Dit verschil is enorm belangrijk voor functioneren en geluk. Simpelweg zijn is het belangrijkste. Toch is dit geen oefening die ons op school wordt geleerd. Pas als je kunt zijn, kun je effectief opereren en gelukkig zijn.
Duidelijk is, dat onze cultuur deze kant op aan het gaan is. Aan jou de keus: tegenwerken, laat alsnog mee gaan of nu op de kop van de golf surfen om daar van het uitzicht te genieten.
De bedrijfstrainingen van ZA-ZEN hebben de volgende kenmerken:
- De training moet een beoogd positief doel bereiken bij de trainee
- ZA-ZEN trainers doen dat wat werkt
- ZA-ZEN trainingen streven naar een maximaal effect
- De trainingen gebruiken voornamelijk ideeën, kennis en vaardigheden uit drie bronnen: 1. Wetenschappelijke psychologie; 2. Japanse krijgskunst en 3. Zen
- ZA-ZEN trainers kennen wetenschappelijke psychologie, krijgskunst en Zen niet alleen uit een boekje of studie, maar ook uit de praktijk
- ZA-ZEN trainers draaien nooit zomaar een programma af! De training wordt altijd zoveel mogelijk afgestemd op de trainees en waar mogelijk op maat gemaakt. Elke training is dus een wisselwerking tussen trainer en trainee en dus uniek!
- ZA-ZEN trainers gebruiken hun creativiteit. Als er zich een vraag vanuit uit de trainee voordoet en er is geen module voor, dan maken we die module!
- Gebruik van kennis en vaardigheden uit de wetenschappelijke psychologie. Alle trainingen worden gegeven door een actieve, gevorderde beoefenaar van Japanse krijgskunsten die minstens een HBO denk-niveau heeft. De kennis komt niet alleen uit een boekje, maar wordt door de trainer zelf ook toegepast in het dagelijks leven.
- ZA-ZEN trainers kunnen professioneel en snel rapporteren.
- Continu bijleren, door middel van eigen reflectie en van de feedback van onze trainees. De trainingen worden dus telkens verbeterd.